La Directiva de la CBC s’ha reunit en ple amb el director general de Comerç, José Antonio Caldés, per abordar la problemàtica en general del comerç de les Balears

La Confederació Balear de Comerç (CBC), presidida per Mateo Cunill, s’ha reunit amb el director general de Comerç del Govern Balear, José Antonio Caldés, per explicar-li la situació del sector a les Balears.

En aquesta confederació de comerç estan integrades les organitzacions més representatives del comerç de les Illes en els termes en què fa referència la Llei de Comerç de Balears. Concretament; AFEDECO i PIMECO per Mallorca, ASCOME, per Menorca, i PIMEEF i PIMEEF, per Eivissa i Formentera.

Cunill ha insistit el director general del Govern en la necessitat d’impulsar la dada al sector del comerç, que cal no oblidar que en volum d’ocupació estable i en volum de negoci ocupa el primer lloc de l’activitat productiva de les Balears, un sector que suposa el 16% de les empreses de les Balears i amb una important participació en el valor afegit o PIB regional amb prop del 12%. Totes aquestes dades exigeixen un estudi més gran del sector a l’hora d’aplicar polítiques encaminades a millorar-les. En aquest sentit, el sector té un dèficit molt important.

La primera demanda que se li fa a la conselleria és que aquesta importància del sector es vegi realment traduïda en la propera Llei de Pressupostos, ja que fins ara els que s’assignen al sector comerç no responen gens a la realitat i necessitats del sector . Des de la CBC el seu president afirma que els pressupostos són la primera norma d’un govern i és la norma que reflecteix la importància o no que aquest sector té per al govern de torn. En aquest sentit hi ha un dèficit molt gran que cal corregir”, recorda Mateo Cunill. “Fins i tot en ocupació en ser el primer sector en volum d’ocupació estable no necessita ni el subsidi de l’Estat, com sí que passa amb el sector turístic que gaudeix majoritàriament de 4-6 mesos de subsidi de desocupació per als seus treballadors fixos discontinus. És a dir, suposa un cost important per a l’Administració” ha asseverat el president de la CBC.

A banda de l’observatori també es va sol·licitar una formació més ajustada a les necessitats reals del sector. En aquests moments hi ha un greu problema a trobar personal per al comerç, ja no diguem en personal qualificat.

Des de la CBC s’ha posat especial èmfasi en la croada que s’ha iniciat contra la competència deslleial que s’exerceix per part del comerç en línia de les grans plataformes, fins al punt que es va presentar a l’abril d’aquest any una denúncia davant la CNMV (Comissió nacional de mercats i valors) contra una d’aquestes empreses, en concret Amazon, per abús de posició dominant, per no pagar impostos a Espanya, per no observar tota la legislació a què estan subjectes totes les empreses que operen aquí, mediambientalment, de residus sòlids, laboral etc.

Des de la CBC s’insisteix en la lliure economia de mercat i en la llibertat d’empresa però dins d’un marc d’igualtat de condicions per competir, cosa que avui no es produeix. Per exemple, els EUA, país que no són sospitosos de no ser els més liberals de tots, han actuat amb contundència contra una de les seves empreses d’origen Amazon. A Itàlia, per citar un altre exemple, també ha estat contundent contra aquesta actuació deslleial. Des de la CBC s’espera que la Unió Europea rectifiqui i actuï en conseqüència i per això cal que tots els estaments polítics, començant pels de les Balears, iniciïn accions tendents a resoldre aquesta injusta i clarament concurrent i deslleial actuació d’aquestes enormes plataformes de venda en línia.